Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Nytt vattenverk i Piteå

Kråkkullen

Viktigt beslut om nytt vattenverk i Piteå

Styrelserna för Piteå Renhållning & Vatten AB (Pireva) och Piteå Kommunföretag AB har enats om att investera i ett nytt vattenverk, ett beslut som slutligen tas av kommunfullmäktige den 25 november. “Ett nytt vattenverk är avgörande för Piteås framtid”, säger Johan Bäcklin, vd på Pireva.

Det nuvarande vattenverket på Degeränget i Piteå, som byggdes på 1970-talet, har snart nått slutet av sin tekniska livslängd, liksom många andra vattenverk i Sverige. Trots regelbundet underhåll och renoveringar är verket nu i så stort behov av förnyelse att det måste ersättas.
– Vi har renoverat och underhållit det gamla verket väl över tid, men stommen är för skadad för att en omfattande renovering ska vara hållbar i längden. För att säkerställa en fortsatt hög dricksvattenkvalitet för alla Piteåbor och för kommande generationer behöver vi bygga nytt. Vår bedömning är att det här är ett arbete som bör inledas nu, för att situationen inte ska bli akut, säger Johan Bäcklin, vd på Pireva.

Stor respekt

Det nya verket planeras att byggas i anslutning till det gamla, som kommer att stå kvar och rivas först när det nya verket är fullt fungerande. Investeringen i ett nytt vattenverk beräknas kosta cirka 980 miljoner kronor, enligt 2024 års nivå, och i den summan ingår rivningskostnaderna för det befintliga vattenverket.
– Det här är en av de enskilt största finansiella beslut som någonsin legat på bordet i Piteå kommun och inför det är jag personligen väldigt ödmjuk. Jag har stor respekt för att det är en kännbar och historisk investering som påverkar de allra flesta hushåll och företag i Piteå. Men den är absolut nödvändig för att vi ska kunna ha dricksvatten i våra kranar även i framtiden, säger Johan Bäcklin.

Pireva och Piteå Kommunföretag AB:s beslut att säga ja till investeringen i ett nytt vattenverk har föregåtts av en flera år lång utredning, där Pireva i samarbete med experter genomfört pilotprojekt, tester och beräkningar.
– Att saken är noga utredd är avgörande för att vi ska vara så träffsäkra som möjligt när kommunfullmäktige nu står inför ett beslut, menar Johan Bäcklin.

Pireva räknar med att VA-taxan i Piteå kommer att stiga. Det kommer den dock att göra oavsett om det byggs ett nytt vattenverk eller inte. Under de närmaste tio åren kommer den genomsnittliga årstaxan för en villa att höjas från dagens 10 000 till 25 000 kronor. I prisökningen står det nya verket för cirka 5 000 kronor, medan merparten av höjningen beror på investeringar och förnyelse av ledningsnät, reningsverk och andra anläggningar.

Investeringar även nationellt

Det är inte bara Piteå som står inför omfattande investeringar. Enligt organisationen Svenskt Vatten behöver det investeras närmare 560 miljarder kronor i det svenska vatten- och avloppssystemet.
– Den stora utbyggnaden av VA-infrastrukturen skedde främst mellan 1950- och 70-talen och många verk är i behov av omfattande förnyelse. Vi arbetar tillsammans med Svenskt Vatten för att påverka politiker nationellt, med syftet att förändra lagstiftningen eftersom den tyvärr inte medger att vi kan bygga upp kapital över tid. Vi kan alltså enligt lag inte spara och fondera kapital för investeringar längre fram än tio år, vilket innebär att de avgifter vi tar ut ska täcka de kostnader vi har idag, förklarar Johan Bäcklin.

Beslut 25 november

Den 25 november avgörs slutligen frågan om det nya vattenverket i kommunfullmäktige.
– Jag har stor respekt för att politiker vill känna en stor trygghet i beslutet. Därför är vi måna om att presentera all fakta vi har och att vara tillgängliga för att svara på politikernas frågor. Men som vi ser det, efter att ha vridit och vänt på alla perspektiv, är denna investering helt nödvändig. Det gamla verkets livslängd har uppnåtts och utan ett nytt riskerar Piteå att stå utan dricksvatten, säger Johan Bäcklin.

Om beslutet om ett nytt vattenverk på Degeränget i Piteå klubbas igenom den 25 november i kommunfullmäktige, kan det nya verket förhoppningsvis vara färdigställt och i bruk år 2030.