Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Bilden visar tre män som står på en kulle. I bakgrunden syns en stor byggnad, det befintliga vattenverket.Bilden visar tre män som står på en kulle. I bakgrunden syns en stor byggnad, det befintliga vattenverket.

Foto: Anders Westergren

Beslutet är fattat – ja till nytt vattenverk

En lång beslutsprocess har nått sitt mål. Kommunfullmäktige i Piteå har röstat ja till en historisk investering i ett nytt vattenverk – en nödvändig åtgärd för att långsiktigt kunna säkra en hög dricksvattenkvalitet. ”Det här gör Piteå till en fortsatt framtidssäkrad och livskraftig plats att bo på”, säger Johan Bäcklin, vd för Piteå Renhållning och Vatten AB (Pireva).

Beslutet klubbades igenom i kommunfullmäktige under måndag eftermiddag. Det blir ett nytt vattenverk, som planeras att byggas precis intill det gamla verket på Degeränget.
– Det känns tryggt att kommunfullmäktige i Piteå nu har beslutat att Pireva kan gå vidare med planeringen av ett nytt vattenverk. Vi behövde fatta detta beslut för att även framgent kunna säkra dricksvatten till våra invånare då vårt vattenverk börjar nå sin tekniska livslängd, säger Patric Lundström, kommunalråd i Piteå kommun.

En betydande investering

Pirevas vd Johan Bäcklin känner ett stort ansvar inför det uppdrag Pireva nu ska genomföra. De kostnadsberäkningar som tagits fram landar på en kalkyl om 980 miljoner kronor i dagens penningvärde, och i den summan ingår också rivningskostnaderna för det befintliga vattenverket.
– Det här är ett av de enskilt största finansiella besluten som någonsin legat på bordet i Piteå kommun, och inför det är jag personligen väldigt ödmjuk. Jag har stor förståelse för att det är ett beslut som påverkar de allra flesta hushåll och företag i Piteå. Men investeringen är viktig för att säkerställa att vi har dricksvatten i våra kranar även i framtiden. Den säkerställer livsnerven i Piteå kommun, både nu och flera generationer framåt, säger Johan Bäcklin.

Skapar nya arbetstillfällen

För Pireva innebär beslutet ett ökat behov av såväl intern som extern kompetens för att optimera uppdraget och genomföra det på ett så effektivt sätt som möjligt.
– Våra medarbetares kunskap och erfarenhet kommer bli helt avgörande för att vi ska lyckas. Vi kommer också att behöva rekrytera eftersom byggnationen är så omfattande, säger Johan Bäcklin.

Nästa steg för Pireva blir att inleda upphandlingar inför projektering av det nya vattenverket.
– Denna fas kommer att skapa fler externa arbetstillfällen och förväntas ha långsiktiga och positiva effekter på det lokala näringslivsklimatet, tillägger Johan Bäcklin.

Hela Sverige behöver investera

Det är inte bara i Piteå som kostnaderna för vatten och avlopp kommer att öka. Enligt organisationen Svenskt Vatten behöver det investeras närmare 560 miljarder kronor i det svenska vatten- och avloppssystemet under de närmaste åren. Den stora utbyggnaden av VA-infrastrukturen skedde främst mellan 1950- och 70-talet och många verk är i behov av omfattande förnyelse. Pireva räknar med att taxan för vattenleverans kommer att stiga från dagens 10 000 kronor per år till 25 000 kronor. Medan det nya vattenverket står för 5 000 kronor av höjningen beror merparten av höjningen på investeringar i nya ledningsnät, pumpstationer, vattentorn och liknande.
– När Piteå senast byggde ett vattenverk så kom det stora stöd från staten. Idag finns tyvärr inga sådana stöd att söka, säger Patric Lundström.

I och med beslutet övergår utredningsfasen nu till planering och genomförande. Det nya vattenverket beräknas räknas vara färdigställt och i bruk 2030.
– Jag ser fram mot att Pireva långsiktigt kan fortsätta leverera ett säkert dricksvatten. Det är vårt viktigaste livsmedel, avslutar Henrik Viklund, Pirevas styrelseordförande.